26. november 2008

[Om Beijinggift.]

Hvordan Beijing er? Det er skittent. Forferdelig skittent. En ulastelig kombinasjon av altfor mange biler, mennesker, fabrikker, supplert med en egen evne til ignorere den hvite elefanten i rommet- at alt i Beijing faktisk er ren gift, gjør at min tilstedeværelse i byen sannsynligvis korter ned en måned av mitt liv per dag jeg er her. Om ikke mer. Den nyeste synderen på listen denne måneden er dessuten anstalter av denne typen her:

Jeg hater mursteinsklossen fordi det gjør at jeg ligger og hoster til klokken tre om natten, og at det spyttes og harkes inne på restauranter, i heiser, og overalt hvor man ferdes. Samtidig er det min redning i Beijing, for det er den som gjør at jeg slipper gå med tre jakker på meg innendørs, og det holder med en enkeltdyne og en dobbeltdyne over meg om natten.

Og denne høsten har det visstnok regnet enda mindre enn vanlig (det har regnet en gang siden jeg kom i august), så overalt går folk rundt og hoster enda mer fordi at i tillegg til forurensingen er dessuten luftennaturlig full av støv fra ørkenen. De bittesmå sandkornene legger seg i porene og i halsen og i nesen overalt ellers. Avisen jeg kjøpte i sted måtte jeg riste før jeg kunne ta den med meg inn, og det var ettermiddagsutgaven som var kommet ut en time i forveien.


Den dårlige luften gjør at alle er konstant utslitt. Selv jeg, som aldri har vært sliten uten å ha hatt en ordentlig grunn til det i hele mitt liv, går rundt med et evig ønske om å gå hjem og legge meg for tiden. Heldigvis så kan jeg faktisk dra hjem til et hus som ikke er oppvarmet av kull. Jeg slipper å ta med meg kullosen inn, og puste inn den nesten faste massen av støv og skitt i motsetning til denne gettobebyggelsen jeg har utenfor vinduet mitt. Jeg tror den er ulovlig, men samtidig er det vanskelig si. Innbyggerne sorterer søppel som de får syklet inn i en kjempehaug. Innimellom hauger med plastflasker, utslitte madrasser, og små grønnsakshager (ja seriøst) løper små barn rundt og leker, mens fedrene lasser av store lastebiler eller sykler ut for å hente nytt søppel, og mødrene sitter ute og vasker klær eller lager mat. Det skinner i grunn ganske dårlig gjennom på bildet, men det er et ganske så aktivt område.

Treet lengst til høyre er gettoens felles toalett. At dette er utsikten fra stuevinduet mitt, og dermed også hele resten av nordsiden av blokken er et faktum som blir totalt neglisjert. Må man så man antar jeg.

6 kommentarer:

Sigurd sa...

Merkelig å se 3 bilder fra Beijing uten å se et eneste menneske på bildene... Er ikke det fullt av folk der?

Forurensing suger...

ingz sa...

Gleder meg til å ta dette i nærmere øyesyn. Er det litt som en dyrehage?

ingz sa...

Gleder meg til å ta dette i nærmere øyesyn. Er det litt som en dyrehage?

LillePus sa...

jeg gleder meg minimalt til støvet, merker jeg. Flaks at du bor der Tin, så jeg har noen å sutre til uten å bry meg om om de blir lei av å høre på det. Dessuten, nå vet du hvordan jeg har hatt det det siste året, helt uten Beijing!

Heldigvis har mamma skaffet meg sånne stilige masker jeg kan bruke, sånne de tar på seg når de demonterer asbestplater og slikt. Men vi kjan kanskje dekorere dem som man gjør når folk har gips?

LUV forurensing LUV

Astrid sa...

Hm, hvorfor får jeg ikke lagt deg til i min rss mon tro?

Tine sa...

Sigurd: Når du sier det, så jo. Det pleier å være tett med folk. Aner ikke hvorfor jeg valgte akkurat disse bildene.

Ingz: Jeg har min egen IRL Sims!

Lillepus: It's a plan. Jammen bra, da har vi noe å gjøre når dere kommer også.

Astrid: Det vet jeg ikke. Kanskje mest fordi jeg ikke har helt skjønt hva en rssleser er (dvs, har skjønt, ikke giddet å satt meg inn i hvordan fungerer). Jeg legger uansett skylden på Kina!