22. oktober 2008

[Om å studere i Kina.]

Jeg har latt merke til at det er en del som finner siden min ved å søke på "Studere i Kina." Hvor relevant dette temaet er for det store publikum er selvsagt noe usikkert, men jeg håper at det kan være til nytte for de som vurderer det.

Om du vil studere kinesisk i Kina, IKKE søk deg til Tsinghua. Til tross for at det er den ledende skolen i Kina (for kinesere), ta meg på mitt ord når jeg sier at det er bortkastede penger, og hadde jeg kunnet få mine tilbake, ville jeg gjort det på dagen.

Selvsagt, det kan være at det bare er jeg som har vært forferdelig uheldig med samtlige av mine lærere på Tsinghua. Det kan også være at jeg kommer fra verdens beste språksenter i Taiwan, og at jeg stiller urimelige krav når jeg forventer at jeg faktisk skal lære like mye kinesisk som jeg gjorde i Taiwan der, men Tsinghua holder ikke mål uansett hvilken mal man måler opp med.

Vi har fire fag på skolen, bestemt etter hvilket nivå vi er på, ikke etter interessene. Det betyr at om jeg går opp et nivå, må jeg ta klassisk kinesisk, noe jeg ikke er interessert i.


Dette er situasjonen vår:

Grammatikk.
Et tullefag lærerne mine i Taiwan stiller seg totalt uforstående til at folk på mitt nivå trenger å ha en gang. At det i tillegg er så ufattelig dårlig undervist gjør det hele enda verre. Faget går ut på at læreren vår siterer læreboken ordrett, skriver det opp på tavlen, og vi kopierer det igjen av henne. Om vi ikke ser tegnene godt nok på tavlen er det bare å slå opp i grammatikkboken.
Prøver o.l.: Nei.
Lekser: Vi bruker tre minutter på å gjøre dem i timen. Maksimum. Og da har jeg alt rett.

Avislesning.
Vi bruker en bok med utvalgte, svært enkle avisartikler om helt totalt uinteressante ting. Denne timen har så absolutt potensiale, men læreren gir ikke lekser, og forteller oss ikke hva vi skal forberede, så ingen skjønner noen ting, bortsett fra meg, som har allerede har hatt avislesning et år.
Prøver o.l: Nei.
Lekser: Annenhver uke skal vi finne én artikkel og skrive et sammendrag av det. Overraskende godt intiativ fra lærerens side. Skuffende nok var jeg den eneste i klassen omtrent som hadde funnet en artikkel lenger enn femten ord.

Et fag med litt av hvert.
Selv om vi går på avansert kinesisk, har vi en bok for middels nivå kinesisk. Jeg antok at vi derfor ville gå litt fortere igjennom stoffet. Forrige søndag brukte jeg tyve minutter på å forberede hele kapittel tos tekst, som er på drøye to sider. I dag, ti dager senere ble vi endelig ferdige.
Prøver o.l.: Nei.
Lekser: I utgangspunktet nei, noe som er et problem, da et stadig tilbakevendende problem med kinesisk, nettopp er den skriftlige delen. Etter å ha gjentatte ganger ha bedt om at undervisningen kunne gå fortere, at vi kunne få lekser, og at vi trengte diktater, endte vi opp med at det ble satt opp en latterlig lett diktat forrige fredag, som i hovedsak besto av basisord man lærer når man nettopp har begynt med kinesisk. Da vi kom på fredagen (uten å ha gjort noen nevneverdige forberedelser) fikk vi beskjed om at læreren hadde gode nyheter til oss. Vi slapp diktat fordi det var fredag. Reaksjonen var alt annet enn takknemlig, og vi endte opp med å ha diktat allikevel. Etter å ha atter en gang bedt om lekser, fikk vi i oppgave å skrive en setning. Fant vi ikke på noe, kunne vi skrive av en av eksemplene hennes på tavlen og så gi den til henne.

Muntlig.
Timene består av at læreren vår leser høyt fra boken. Vi får sjeldent muligheten til å snakke, og om vi gjør det, er det for at hun skal få presset oss til å legge an en Beijing aksent, noe de fleste av oss synes er svært lite pent.
Prøver o.l.: Nei.
Lekser: Ja, men det forventes ikke at vi gjør dem.

Som klassekontakt, har jeg snakket med lærerne om å få endret situasjonen, uten at det har blitt noe resultat i det hele tatt. Jeg har snakket med kontoret, noe som ikke heller har vært så utrolig fruktbart (vi fikk som sagt en hel setning i lekser) over helgen, men det har vært svært frustrerende og det burde ikke være nødvendig å føle at du selv kan undervise bedre enn samtlige av lærerne dine.

Til sammenligning: I Taiwan hadde vi mellom 60 og 80 gloser å pugge om dagen, i tillegg til å forberede timene og tekstskrivning.

15 kommentarer:

tinem sa...

Kan du gjette på hvorfor det er slik? Det virker jo som om de bare er interessert i å gi studentene gode karakterer, uten å kreve særlig for det. Dere er stort sett utlendinger i klassen (husker ikke :))?

Ghost of Goldwater sa...

Her plukket jeg opp mange gode ideer til egen undervisning, gitt. Høres ut som det er veldig lett å være lærer i Kina, så slik vil jeg ha det...

Tine sa...

Tinem: Jeg går på språksenteret her for å lære kinesisk. Det er bare utlendinger og de tjener grovt på oss, men man skulle jo tro at de ville beholde ryktet sitt i utlandet også? Jeg tar japansk på skolen også nå, for jeg har jo (utrolig nok) tid til det, noe jeg absolutt ikke burde ha. Selv om vi er nesten førti stykker i klassen og læreren vår er kinesisk, er det mer å gjøre i de tre klokketimene per uke, enn de femten timene jeg har med kinesisk.

GoG: Er du lærer??

Ghost of Goldwater sa...

Jepp. Så bare pass deg, ellers blir det anmerkning og gjensitting!

Tine sa...

Bring it on. Brodern og jeg hadde detention hver eneste dag i et helt skoleår, fordi vi kunne grammatikk men ikke grammatikkregler, og vi skulle vite hvorfor et verb var et verb og sånt.

Guri sa...

Hm. Eg skal jo faktisk studera i beijing etter kvart, så takk for tipset :)
Det høyrest utruleg slapt ut. Eg tar kinesisk på uio (som eg sikkert har sagt før) og me har muntleg og grammatikk samt lesetrening i timane. Teikn må me pugge heime. Me lærer som oftast mellom 30 og 50 nye teikn i veka og skal kunna litt i underkant av 1000 teikn ved skuleårets slutt. Kvar mandag har me innlevering og prøve og nesten kvar onsdag har me gloseprøve.

Ang. beijingdialekt: Boka vår er amerikansk og puttar "ér" på slutten av ord i hytt og pine sånn at td. "dian" (veit ikkje kvar 3. tone er på dataen min) blir "diar" og "wán" blir "wár". Og sjølv om me kan velja sjølve om me vil sei "er" eller ikkje er det veldig irriterande at den står der når me skal lesa.

Tine sa...

Ja, dere må jo seff begynne med kun noen få tegn, jeg vil jo helst ha den mengden på en dag akkurat nå. Det er ikke sjangs i verden du klarer å huske ALLE de tegnene, men om ikke de fester seg helt, husker du som regel betydning og/ELLER uttalen, og det hjelper.

Jeg hater beijingdialekt. Det er bare i veien, og gjør folk vanskelige å forstå. Kanskje det kan sammenlignes med dansk vs norsk?

Guri sa...

Poenget, sånn oppsummert, var kanskje at ditt studie høyrdes slapt ut når mitt studie i norge verkar meir stress (sånn når ein nivåjusterar). Likevel har halve(!) klassa mi alt droppa ut.

Dansk vs. norsk var ei treffande beskriving trur eg...

Tine sa...

Kinesisk er jo mas. Men det er det jeg liker ved det!

Halve klassen? Shit, det er jo fantastisk for de som er igjen i det minste. Synes du det er gøy?

Guri sa...

Kinesisk er jo fantastisk! Eg snakkar visst om det heile tida.

Halve klassa ja, ganske stor fråfallsprosent mao. Men veldig greit for resten av oss ja.

Tine sa...

Så fint!

Anonym sa...

Virker som om du er er misfornøyd med mangel på lekser og gloseprøver. Hmm...

Tine sa...

Det er jeg, for jeg betaler for å lære ting. Nå betaler jeg for å sitter i klasserommet å høre på at noen leser høyt i fra en bok ting jeg egentlig kan, eller ikke vil lære. 10500 kroner er ganske mye penger for akkurat det.

Jukselapp sa...

Spennende blogg! Var veldig greit å lese dette før jeg flyttet til Shanghai:D Har selv skrevet litt om hvordan gå fram for å studere i Kina i min egen blogg.

Har studert ved et annet universitet, og her kan man velge mellom "normal" og "intensiv"-undervisning, alt etter som hva man ønsker.

Nils sa...

Hei, jeg har lyst til å studere i kina så kom innom bloggen din:) Tsinghua University er jo ranket som en av de beste i verden, så høres merkelig ut at lærerne er så dårlige. Går alle studier der som ikke er studie av kinesisk på kinesisk eller engelsk? Er det vanskelig å komme inn på skolen? Er du skoleflink? Hvor mye kinesisk må en kunne for å komme inn? Selv hadde jeg 5,36 på vitnemålet, er det bra nok?