9. februar 2016

[Om fiskebollerevolusjonen.]

Dette er basert på kilder fra Twitter og en kilde som ønsker å bli kalt Fung av frykt for represalier fra myndighetene. Jeg har tillatelse til å bruke bildene hans. 

Foto: Fung

Mandag var den første dagen i det kinesiske nyttår. Det er en offisiell fridag, og mange Hongkongere trekker til gatene for å oppleve folkelivet og kjøpe lokale spesialiteter fra gatematselgere. Diskusjonen omkring sistnevnte har lenge vært en omstridt affære i byen, da myndighetene har lagt store resurser i å få dem bort fra gatene.

- Mange mener myndighetene forsøker undertrykke gateselgere for å blidgjøre kapitalister. Mange borgere ble sinte mot assimileringstaktikken til Beijing og Hongkongs myndigheter, sier Fung (23).

Det er kveld når politiet besøker et av de mer populære gatematstedene, Langham Plaza i Mongkok, Hongkongs arbeiderstrøk. Mange tilskuere protesterte, og begynte lokalisere aktivister. Hongkongs fiskeboller, kokt i tykk karrisaus toppet med chilliolje og servert i hvit plast gjerne for deling er byens mest kjente streetfood. I en by som så lenge har slitt med å finne sin egen identitet i kontrast fra resten av fastlandskina, er det sterk symbolikk.

Foto: Fung

- Aktivistene så på det som intet annet en ødeleggelse av Hongkong-kultur, som sentralmyndighetene [Beijing] forsøker trekke opp med røttene. Hundrevis av mennesker samlet seg, sa Fung. 

Foto: Fung

Politibetjente angrep og arresterte aktivistene og gateselgerne.

- I motsetning til tidligere demonstrasjoner i Hongkong, begynte demonstrantene slåss mot politiet. De brukte murstein, søppel og jernstenger, forteller Fung.

Foto: Fung

- En politimann skjøt to ganger, en gang mot borgerne, en gang mot himmelen, sier Fung. 

Foto: Fung
Foto: Fung


Skuddene blir bekreftet av flere vitner på Twitter. Det kommer ytterligere flere demonstranter. Opptøyene får navnet Fiskebollerevolusjonen

Foto: Fung

Demonstrantene brant søppelkasser og søppel. Politiet brukte batonger, murstein og tåregass, legger han til. 

Foto: Fung

Han ber meg sørge for at ansiktet hans er borte fra bildene han sender meg.

Foto: Fung

- Fuck politiet, sier han. 

Foto: Fung

Fung tar kontakt ved morgengry. Han har vært ute hele natten.

Kinesiske spåmenn har meldt om at apekattens år, 2016 vil være turbulent, men ingen har gått ut med at det skulle skje på årets første dag. 

Ingen kommentarer: